Revista Medicina Materno Fetala
Cautare: Cauta articole medicina
Abonare: Abonare articole medicina ginecologie
Centrul Medical Promed System
Articole medicina reproducere asistata
Articole inseminare in vitro

Ultimele articole


Partener oficial

Articole medicina obstetrica si ginecologie
Centrul Medical Promed System
 

Reproducere asistata » Tehnici de reproducere asistata » Tehnici de reproducere asistata

Sub denumirea generala de tehnici de reproducere asistata (ART) sunt grupate o serie de metode folosite pentru a ajuta cuplurile diagnosticate cu infertilitate in a obtine o sarcina. De asemenea unele dintre aceste tehnici sunt utilizate si la cuplurile fertile, dar care se confrunta cu probleme genetice sau infectioase (de exemplu unul din parteneri este diagnosticat cu HIV/SIDA). In plus tot aici sunt incadrate si metodele ce folosesc o a treia parte – de exemplu mama surogat sau donatorul de sperma. 
Reproducerea asistata presupune si folosirea unui tratament specific in scopul fertilizarii in specila in cazul femeilor, ce stimuleaza dezvoltarea foliculilor ovarieni (astfel de medicamente sunt GnRH sau gonadotropinele). Procedurile sunt foarte variate si includ: inseminarea artificiala, fertilizarea in vitro (si derivatele acesteia - recoltarea ovulara transvaginala, ICSI - injectarea intracitoplasmatica a spermatozoidului, transfer zigotic intrafallopian), sau alte tipuri (care nu implica fertilizare in vitro): transfer gametic intrafallopian.

Inseminarea artificiala

Include metodele (artificiale, nu prin contact sexual) de introducere a spermei la nivelul tractului genital feminin, cum ar fi inseminarea intravaginala – IVI, intracervicala – ICI, intrauterina – IUI, intratubara/intrafallopiana sau intraperitoneala (in acest caz sperma este introdusa in pelvis/cavitatea peritoneala in apropierea extermitatii trompei uterine si a ovarului). Cele mai folosite tehnici sunt IUI, ICI si IVI. Inseminarea artificiala poate utiliza sperma recoltata de la partener sau de la un donator si poate fi realizata fie la femei cu cicluri menstruale spontane, fie stimulate. Stimularea ovariana se poate realiza cu diferite medicamente cum ar fi clomifen citrat, FSH sau hMG, in terapie unica sau combinata. In cazul in care inseminarea artificiala nu are rezultatele dorite, daca exista defecte specifice cunoscute de fertilitate sau daca femeia are o varsta mai inaintata, cuplul este candidat la tehnici reproductive mai performante.
Posibile indicatii ale metodei:

 • barbatii ce nu pot ejacula in vaginul partenerei din diverse motive  - ejaculare retrograde, diabet zaharat, scleroza multipla, leziuni ale coloanei vertebrale
 • anomalii ale spermei – numar scazut de spermatozoizi, calitate redusa a spermei sau prezenta anticorpilor antispermatici
 • barbatii ce doresc sa-si crioprezerveze sperma in vederea unei folosiri ulterioare in caz de radioterapie, chimioterapie, vasectomie
 • femei cu endometrioza moderata
 • femei cu anomalii ale mucusului cervical
 • cupluri diagnosticate cu fertilitate de cauza neexplicata
 • IUI in cazul femeilor HIV negative cu parteneri HIV pozitiv, dupa spalarea si prepararea spermei prelevate de la acesta 

 

IVI – inseminarea intravaginala

Este o tehnica destul de rar utilizata, rezervata situatiilor in care partenerul nu poate ejacula in interiorul vaginului femeii, insa o poate face prin masturbare, iar calitatea spermei este buna. In cazul acestei metode este necesara o buna sicronizare. Inseminarea ar trebui realizata in apropierea momentului ovulatiei. Pentru determinarea acestuia se pot folosi monitorizarea temperaturii bazale a femeii, evaluarea mucusului cervical sau, mai precis, kitul de determinare a ovulatiei ce masoara nivelul LH din urina. Astfel, inseminarea va trebui efectuata la aproximativ 24 de ore dupa acest moment. Partenerul isi va colecta sperma intr-un recipient steril, iar apoi o va transfera intr-o seringa sterile. Partenera isi va introduce sperma in vagin cu ajutorul seringii (autoadministrare). Marele avantaj al metodei este acela de a putea fi efectuata acasa, in intimidate, singurele costuri fiind acelea pentru recipient si seringa. Rata de succes a metodei este evaluata la 5-10%.

 

ICI – inseminarea intracervicala

Este o procedura relativ simpla si rapida. Pacienta este asezata pe masa de examinare, sunt plasate valvele de examinare vaginala/speculul, iar apoi proba de sperma este inoculate cu ajutorul unui cateter in colul uterin. Uneori se poate plasa un buretel/tampon intravaginal pentru a evita scurgerea spermei si a o tine juxtacervical, urmand ca acesta sa fie extras dupa cateva ore.  Aceasta metoda se recomanda in cazul in care femeia are probleme legate de ovulatie (ovulatie neregulata) si necesita tratament de fertilizare. Este foarte importanta in acest caz monitorizarea ecografica si testele sangvine pentru a verifica dezvoltarea foliculara si cea a endometrului (mucoasa uterina). Atunci cand foliculul dominant masoara cel putin 18 mm si endometrul este bine dezvoltat se administreaza injectabil hCG (human chorionic gonadotropin hormones – produs similar LH ce stimuleaza ovulatia). Inseminarea se efectueaza de obicei 36-44 de ore mai tarziu. Rata de succes a metodei este similara IVI. ICI se efectueaza in cazurile in care cuplul nu isi permite IUI.

IUI – inseminarea intrauterina

Este cea mai folosita dintre tehnicile de inseminare artificiala, fiind mai simpla si mai ieftina decat IVF, insa pentru rezultate optime este necesara o selectie atenta a cazurilor. Aceasta metoda este utila atunci cand mucusul cervical (secretat de glandele localizate in cervix, sub influenta directa a progesteronului) este incapabil sa asimileze si sa fixeze produsii, cand este nevoie de un donator de sperma, cand numarul de spermatozoizi al barbatului este foarte scazut, sau cand exista o infertilitate de cauza neexplicata la ambii parteneri. Ea are o rata de success mai mare decat IVI si IUI, introducand proba de sperma in apropierea trompelor uterine, si este chiar mai eficienta daca se foloseste in asociere cu stimularea ovariana. Trebuie avute insa in vedere posibilele complicatii ce rezulta din aceasta – sarcina multipla si sindromul de hiperstimulare ovariana. Stabilirea precisa a momentului inseminarii este un aspect foarte important, intrucat IUI se efectueaza fie cand ovulatia este iminenta, fie imediat dupa aceasta. Metodele de evaluare a acestui moment sunt: masurarea temperaturii bazale, evaluarea mucusului cervical, determinarea varfului de LH in urina sau sange, examene ecografice, ultimele metode fiind mai precise. Inseminarea este de obicei efectuata la 24-48 de ore de la varful concentratiei urinare a LH, iar in cazul ciclurilor stimulate la aproximativ 40 de ore dupa administrarea injectiei de hCG. In cazul IUI se foloseste o proba de sperma (recoltata prin masturbare sau centrifugare din urina in cazul ejacularii retrograde) care este apoi spalata si preparata – cu separarea spermatozoizilor de lichidul seminal, indepartarea eventualelor bacteria si reziduurice ar putea produce efecte iritative sau infectioase. Procedura este simpla, rapida si de obicei nedureroasa, presupune plasarea valvelor vaginale/speculului pentru a vizualiza colul uterin. Apoi se injecteaza sperma in cavitatea uterina cu ajutorul unui cateter, pacienta fiind rugata sa mentina o perioada de repaus.

FIV – Fertilizarea in vitro

FIV reprezinta, spre deosebire de tehnicile de inseminare artificiala, cuplarea gametilor (ovulul si spermatozoidul) provenid de la cei doi parinti in afara corpului mamei, in vitro (in laborator). Ulterior, embrionii sunt transferati in uter prin colul uterin. Procesul este posibil cu ajutorul inductorilor ovulatiei (medicamente ce induc ovulatia), al monitorizarii nivelului hormonal si al evaluarii foliculare cu ajutorul ecografiei.

Fertilizare in vitro si transfer de embrion (IVF si ET)

 • Dupa stimularea controlata a ovulatiei se practica aspiratie foliculara sub ghidaj echografic transvaginal ovocitele sunt incubate 3-6 ore si apoi inseminate cu sperma in vitro
 • La doua zile de la recoltarea de ovocite, cele fertilizate vor fi in stadiul de embrion cu 2 pana la 8 celule
 • Doi sau trei embrioni vor fi transferati in uter
 • Aceasta metoda s-a folosit initial in cazurile de infertilitate de cauza tubara

GIFT/ ZIFT – se folosesc mai rar sau deloc

 • Reprezinta o alternativa la IVF/ET la femeile cu trompe normale si implica plasarea  spermei si a ovocitelor (GIFT) in portiunea ampulara a trompei permitind fertilizarii sa se efectueze in vivo.
 • Se practica prin abord laparoscopic sub anestezie generala
 • ZIFT implica fertilizare in vitro si transferul zigotilor in trompa

ICSI

 • Injectarea unui singur spermatozoid in citoplasma unui  ovocit
 • Aceasta tehnica este indicata in infertilitatea masculina severa si la pacientii azoospermici dupa recoltare de spermatozoizi din epididim prin microaspiratie (MESA) sau din testicul, fie prin aspiratie testiculara - punctie biopsie (TESA), fie prin biopsie deschisa (TESE)
 • Mai poate fi indicata in esecuri repetate prin IVF/ET fara vre-o cauza aparenta
 • Succesul depinde in mare masura de experienta embriologului
Autor: Denise Cosmescu