Revista Medicina Materno Fetala
Cautare: Cauta articole medicina
Abonare: Abonare articole medicina ginecologie
Centrul Medical Promed System
Articole medicina reproducere asistata
Articole inseminare in vitro

Ultimele articole


Partener oficial

Articole medicina obstetrica si ginecologie
Centrul Medical Promed System
 

Medicina materno-fetala » Diagnostic prenatal » Virusul rujeolei

Rujeola (pojarul) este produsa de un paramixovirus, foarte fragil in mediu extern, avand ca poarta de intrare mucoasa nazala, orofaringiana si conjuctivala.


Rujeola la gravide are o evolutie mai severa si o mortalitate mai mare fata de femeile negravide.


Rujeola survenita in primul trimetru de sarcina creste riscul de avort spontan, in timp ce in ultimul trimestru creste riscul nasterii premature.


Efectul teratogen al virusului rujeolic nu a fost clar dovedit datorita numarului relativ mic de sarcini complicate cu rujeola. Oricum, cand nou nascutul are semene de rujeola la nastere sau in primele 10 zile de viata se considera ca a dobandit infectia transplacentar la sfarsitul sarcini. Daca tabloul de rujeola se instaleaza dupa primele 14 zile de viata contaminarea s-a facut postnatal.


Diagnoasticul de laborator este virusologic (evidentierea virusului prin imunofluorescenta in secretiile nazofaringiene) si serologic (decelarea Ig M antirujeolic sau cresterea de patru ori a titrului de anticorpi antirujeolici intre doua determinari successive prin reactii de hemaglutinoinhibare).


La gravidele care nu au facut rujeola si nu sunt vaccinate antirujeolic atunci cand vin in contact apropiat cu un bolnav de rujeola se impune efectuarea profilaxiei pasive (imunoglobuline polivalente).


Tratamentul este simptomatic neexistand un chimioterapic antiviral activ pe virusul rujeolic.

Autor: Tarig Massawi