Revista Medicina Materno Fetala
Cautare: Cauta articole medicina
Abonare: Abonare articole medicina ginecologie
Centrul Medical Promed System
Articole medicina reproducere asistata
Articole inseminare in vitro

Ultimele articole


Partener oficial

Articole medicina obstetrica si ginecologie
Centrul Medical Promed System
 

Medicina materno-fetala » Diagnostic prenatal » Virusul varicelo-zosterian

VZV, virus ADN din familia herpes virusurilor are ca sursa de infectie bolnavi cu varicela care sunt contagiosi in special prin secretiile nazofaringiene si mai putin prin continutul veziculelor.


VZV se transmite vertical (trensplacentar) de la mama la fat.


Varicela congenitala apare cand mama face varicela intre saptamanile 8-20 de sarcina. Consecintele sunt moarte fetala in utero sau malformatii fetale (microcefalie, atrofie corticala, cataracta, microftalmie, corioretinita, hipoplazia menbrelor).


Varicela neonatala apare cand mama face varicela cu 5 zile inainte sau dupa nastere, fatul infectand-se postpartum. Evolutie varicelei neonatale este deseori severa cu afectare pluriviscerala si cu letalitate mare.


Diagnosticul de laborator este virusologic (evidentierea VZV in culturi celulare sau evidentierea AND-VZV prin PCR) si serologic (evidentierea anticorpilor anti-VZV prin metode tip ELISA.


Pentru profilaxia varicelei neonatale se recomanda administrarea de Ig specifice anti VZV atat mamei, in primele 96 ore dupa contactul infectant, cat si copilului (cand mama a facut varicela cu 7 zile inainte sau dupa nastere).


Tratamentul antiviral cu Acyclovir este indicat doar gravidelor in trimestrul 3 de sarcina.

Autor: Tarig Massawi