Revista Medicina Materno Fetala
Cautare: Cauta articole medicina
Abonare: Abonare articole medicina ginecologie
Centrul Medical Promed System
Articole medicina reproducere asistata
Articole inseminare in vitro

Ultimele articole


Partener oficial

Articole medicina obstetrica si ginecologie
Centrul Medical Promed System
 

Medicina materno-fetala » Diagnostic prenatal » Brucella

Bruceloza este o boala infectioasa umana si animala determinata de bacterii din genul Brucella cu speciile Brucella melitens (la capre si oi), Brucella abortus (la bovine) si Brucella suis (la porcine). Forma cea mai patogena si invaziva pentru om este B.melitens. De la animalele bolnave, brucelele se transmit la femeia gravida cu risc (personal din fermele de animale, abatoare) prin contact direct cu produsele si secretiile acestora (inocularea facindu-se la nivelul escoriatiilor tegumentare) dar si pe cale digestiva, prin ingestia de lapte crud.


Decelarea prin metode tip ELISA a anticorpilor tip Ig M semnifica faza acuta a bolii cu o simptomatologie eterogena (se mai numeste si “boala cu 100 de fete”), adesea fiind insotita de febra ondulanta, transpiratii abundente, cefalee, astenie, anorexie, simptome neuropsihice. Este afectat produsul de conceptie, fiind necesara intreruperea sarcinii.


Decelarea prin metode tip ELISA a anticorpilor tip Ig G nu are semnificatie pentru dezvoltarea ulterioara a produsului de conceptie, acestia fiind markeri ai cronicizarii bolii.

Autor: Tarig Massawi