Revista Medicina Materno Fetala
Cautare: Cauta articole medicina
Abonare: Abonare articole medicina ginecologie
Centrul Medical Promed System
Articole medicina reproducere asistata
Articole inseminare in vitro

Ultimele articole


Partener oficial

Articole medicina obstetrica si ginecologie
Centrul Medical Promed System
 

Medicina materno-fetala » Diagnostic prenatal » Parvovirus

Din familia parvovirusurilor (virusuri ADN) numai unul este patogen pentru om. Calea de transmitere este respiratorie iar contagiozitatea este mare.


Gravidele cu risc crescut de a se infecta sunt cele care vin in contact cu copiii mici (educatoare, personal medical). Diagnosticul in sarcina este cel serologic prin evidentierea anticorpilor specifici antiparvovirus B 19, anticorpi tip Ig M sau tip Ig G, prin reactii tip ELISA.


Transmis transplacentar, parvovirusul B 19 afecteaza precursorii eritrocitari ai fatului, care va face anemie aplastica cu aparitia consecutiva a hidropsului fetal (cu posibila moarte fetala in utero).


Decelarea serologica la gravida de anticorpi tip IgM si absenta celor de tip Ig G indica o infectie activa cu parvovirus B19 necesitind monitorizarea atenta a sarcinii cu dozarea repetata a alfa feto proteinei serice materne si monitorizarea ecografica a fatului (decelarea semnelor de hidrops fetal).

 
In cazul in care se depisteaza serologic prezenta anticorpilor de tip Ig G si absenta celor de tip Ig M riscul de infectie in sarcina este practic nul.


De asemenea absenta ambelor tipuri de anticorpi, tip Ig G si tip Ig M, semnaleaza un risc crescut de infectie in sarcina si deci evitarea contactului cu copii mici.

Autor: Tarig Massawi