Revista Medicina Materno Fetala
Cautare: Cauta articole medicina
Abonare: Abonare articole medicina ginecologie
Centrul Medical Promed System
Articole medicina reproducere asistata
Articole inseminare in vitro

Ultimele articole


Partener oficial

Articole medicina obstetrica si ginecologie
Centrul Medical Promed System
 

Medicina materno-fetala » Diagnostic prenatal » Toxoplasma

Este produsa de protozoarul toxoplasma gondi, ovocitele acestui organism gasindu-se in carne cruda si in fecalele de pisica. Gazda definitiva este pisica iar omul si mamifere sunt gazede intermediare. Apare ca primo-infectie, reactivare chistilor de toxoplasma gondi si re-infectie.


Primo-infectia la gravide este grevata de riscul infectarii fatului, cu urmari adeseori grave asupra viitorului neurosenzorial al copilului; de asemenea toxoplasma gondi creste riscul de avort spontan, nastere prematura si moarte fetala in utero.


In cazul primo-infectie in sarcina, riscul de infectare al fatului este de 30%. 1/3 dintre fetii infectati vor avea manifestari clinice, in timp ce 2/3 vor avea forme subclinice; moartea nou nascutului sau dobindirea unui handicap major survine in 5% dintre fetii afectati, in timp ce alte manifestari pot apare tardiv.


Riscul de infectare a fatului variaza in functie de virsta sarcini la care s-a produs primo-infectia:

  • 17% in trimestrul I
  • 50% in trimestrul II
  • 65% in trimestrul III

 
Severitatea infectiei fetale este mai mare atunci cind primo-infectia are loc in primul trimestru. Calcificarile intracerebrale, corioretinita si hidrocefalia, se descriu in toxoplasmoza congenitala.


Studierea concomitenta a IgG si a IgM ajuta la stabilirea diagnosticul toxoplasmozei, precizarea evolutivitatii si aprecierea datei aproximative a contaminari.

Autor: Tarig Massawi