Revista Medicina Materno Fetala
Cautare: Cauta articole medicina
Abonare: Abonare articole medicina ginecologie
Centrul Medical Promed System
Articole medicina reproducere asistata
Articole inseminare in vitro

Ultimele articole


Partener oficial

Articole medicina obstetrica si ginecologie
Centrul Medical Promed System
 

Screening genito-mamar » Screening cancer de col uterin » Vaccinul impotriva HPV

Cancerul de col uterin este a doua neoplazie ca frecventa globala la femei, dupa cancerul de san. In tarile in curs de dezvoltare ocupa primul loc in cadrul neoplasmelor in populatia feminina.

Gravitatea cancerului cervical este subliniata de faptul ca supravietuirea globala este mai scazuta decat in cancerul de san, iar cancerul de col apare la o varsta mai tanara.

In Romania se inregistreaza cea mai crescuta rata a mortalitatii prin cancer de col din Europa (peste 13 °/000 femei) ; in raport cu tarile din alte zone geografice care raporteaza date, ea se situeaza imediat dupa tarile din America Latina ( care depasesc rata de 16°/000 de femei).

Organizatia mondiala IARS (International Agency for Research on Cancer) a concluzionat in 1992 pe baza studiilor biologice si epidemiologice efectuate,ca infectia HPV este factorul etiologic principal al cancerului cervical, fiind responsabil de 95% din cazuri

Cancerul de col uterin face parte din bolile cu deces evitabil  prin preventie secundara, prin depistare precoce si tratament.Faza preclinica este bine definita si consta in leziuni intraepiteliale ( leziuni premaligne ).Acestea beneficiaza de teste de screening si tratament in continua perfectionare . Programele de screening se bazeaza in continuare pe examenul citologic Papanicolau ( sistemului Bethesda). Examenul Papanicolau are la baza interpretarea frotiului realizat din celule recoltate de la nivelul colului uterin. Cazurile cu anormalitati celulare detectate prin examenul citologic, urmeaza ( in functie de gradul anormalitatilor, factorii de risc asociati ) protocoale de investigatie  ce cuprind : colposcopie, biopsie, testare HPV, supraveghere cu repetarea examenului citologic.In final tratamentul este adaptat fiecarui caz in parte.

Introducerea intensiva a screeningului prin citologie si-a dovedit eficienta in tarile dezvoltate ducand la scaderea incidentei si mortalitatii prin cancer de col uterin. In tarile in curs de dezvoltare, care dispun de resurse limitate, activitatea de screening nu exista sau este dezorganizata, majoritatea laboratoarelor de citologie existente nu a integrat un sistem intern de asigurare a calitatii, cele mai multe cazuri avand la momentul diagnosticului o stadialitate inalta si in consecinta un prognostic rezervat. Astfel in tarile in curs de dezvoltare se  inregistreaza aproape 80% din cazurile de cancer cervical .

Situatia este insa ingrijoratoare pe plan mondial  avand in vedere ca  infectia cu HPV, principalul agent etiologic al cancerului de col uterin, reprezinta cea mai frecventa boala virala cu transmitere sexuala din lume. Prevalenta infectiei la adultii tineri este 20- 50 % si este recunoscuta ca o problema reala de sanatate publica. In acest context singura modalitate de combatere a infectiei cu HPV si implicit de scadere a incidentei leziunilor maligne  viral induse  a fost crearea unui vaccin. Vaccinul existent astazi , aprobat de FDA, este un vaccin quadrivalent recombinat , care ofera imunitate impotriva bolilor cauzate de tipurile 6,11,16 si 18 de HPV .

Tipurile 16 si 18 sunt cele mai frecvente tipuri de HPV cu risc oncogen crescut, fiind implicate in peste 70% din neoplaziile cervicale.Tipurile 6 si 11 sunt cele mai frecvent implicate in condilomatoza genitala  ( peste 90% din cazuri ).

Vaccinul este recomandat tinerelor fete inaintea debutului vietii sexuale , incepand cu varsta de 11 – 12 ani , dar si femeilor intre 13 si 26 de ani active sexual HPV negative.

Studiile au demonstrat ca vaccinul ofera imunitate in proportie de 100% fata de infectia si implicit bolile cauzate de cele 4 tipuri de HPV anterior mentionate , daca se respecta conditiile administrarii (pacient seronegativ si PCR negativ probele cervico-vaginale  ) si schema completa de vaccinare ( primovaccin , repetare la 2 luni si la  6 luni de la prima doza).

Nu s-a demonstrat o protectie clara fata de boala in cazul femeilor HPV pozitive inaintea administrarii vaccinului sau la o luna de la ultima doza de vaccin.In cazul in care pacienta este pozitiva doar pentru unul din tipurile virale mentionate , vaccinarea confera protectie fata de celelalte tipuri incluse in vaccin.

Durata imunitatii induse prin vaccinare nu s-a putut stabili dar studiile au demonstrat ca la 3 ani de la administrare titrurile de anticorpi sunt protectoare. Introducerea vaccinarii este necesara in primul rand in tarile sau comunitatile care se confrunta cu un nivel ridicat al bolilor cu transmitere sexuala ,unde exista dificultati importante in realizarea unui screening citologic clasic, iar nivelul mortalitatii prin cancer de col este ridicat.

Vaccinul reprezinta din punct de vedere medical dar si economic cea mai eficienta metoda de lupta impotriva cancerului de col , realizand profilaxia primara .Concomitent cu intensificarea si sporirea activitatii de identificare a leziunilor premaligne perfect curabile,  introducerea vaccinarii HPV va realiza un salt important pentru imbunaratirea starii de sanatate a femeilor.

Autor: Mihaela Bernevig