Revista Medicina Materno Fetala
Cautare: Cauta articole medicina
Abonare: Abonare articole medicina ginecologie
Centrul Medical Promed System
Articole medicina reproducere asistata
Articole inseminare in vitro

Ultimele articole


Partener oficial

Articole medicina obstetrica si ginecologie
Centrul Medical Promed System
 

Screening genito-mamar » Screening cancer mamar » Sonoelastografia

Metoda neinvaziva de depistare si evaluare precoce a formatiunilor tumorale

Sonoelastografia reprezinta masurarea proprietatilor elastice ale unui tesut utilizind ultrasunetele si se bazeaza pe faptul bine stiut ca tesutul malign e mai dur decit cel benign. Aceasta metoda permite detectarea si localizarea tumorilor pe baza proprietatilor lor elastice, atunci cind ele au o elasticitate diferita fata de tesutul din jur. Ea utilizeaza unde transversale de amplitudine si frecventa joase care sint propagate prin organele interne, in timp ce tehnici Doppler in timp real sint utilizate pentru a reprezenta modelele vibratorii rezultate. Atunci cind o lipsa de omogenitate discreta si de consistenta crescuta exista intr-o regiune de tesut moale ea determina o scadere a amplitudinii vibratiilor. Evaluarea aspectului tumorii inainte si dupa aplicarea unei presiuni usoare, tipic cu transductorul ecografului, permite masurarea si afisarea deformatiei specifice, adica modificarea dimensiunilor tesutului in diverse puncte de interes, sub forma de imagini.

sonoelastografia

Sonoelastografia are aplicatii in investigarea tesuturilor moi dificil de evaluat prin alte metode imagistice: san, tiroida, prostata, pancreas, ficat, sistem vascular si musculoscheletal.

Sonoelastografia reprezinta un pas important inainte in evaluarea mamara, avind potential in a reduce numarul biopsiilor leziunilor mamare. Cercetarile au aratat ca tesutul mamar normal si grasimea mamara au un profil elastic mai scazut, in timp ce alte regiuni, de exemplu cele canceroase, par a modifica elasticitatea tesutului pe o zona mai mare decit cea indicata de ecografia clasica, astfel incit sonoelastografia permite o mai buna apreciere a dimensiunilor tumorale reale. Pentru oricare dimensiuni ale tumorii sonoelatografia are o specificitate de 93% si o sensibilitate de 80%, o putere predictiva pozitiva de 85,3% si o putere predictiva negativa de 90,3%. Sensibilitatea e mai buna pentru leziuni sub 5mm, iar specificitatea pentru leziuni de peste 10mm. Astfel sonoelastografia ofera o metoda complementara ecografiei standard si Doppler, mamografiei si rezonantei magnetice nucleare in evaluarea mai precisa a leziunilor mamare suspecte, cu posibilitatea stabilirii cu mai mare precizie a unei conduite ulterioare adecvate.

Din luna aprilie 2009 Centrul Medical Promed System va ofera aceasta investigatie de ultima ora, nedureroasa, repetabila si precisa pentru evaluarea tumorilor mamare. Specialistii nostri de inalta pregatire formati in Franta lucreaza pe un sonoelastograf Hitachi si beneficiaza de cea mai noua tehnologie in domeniu.

Autor: Silviu Predoi