Revista Medicina Materno Fetala
Cautare: Cauta articole medicina
Abonare: Abonare articole medicina ginecologie
Centrul Medical Promed System
Articole medicina reproducere asistata
Articole inseminare in vitro

Ultimele articole


Partener oficial

Articole medicina obstetrica si ginecologie
Centrul Medical Promed System
 

Medicina materno-fetala » Genetica medicala » FISH-ul metafazic

Hibridizarea fluorescenta in situ (FISH) este o tehnica de citogenetica moleculara prin care se urmareste detectarea unor anomalii cromozomiale, care nu pot fi identificate cu precizie prin cariotipul conventional. Este utilizata in cazul suspiciunii clinice sau citogenetice (prin cariotip) a anomaliilor de structura ale cromozomilor: microdeletii sau microduplicatii, translocatii, sau pentru identificarea cromozomilor marker. FISH-ul pe nuclei interfazici (utilizat mai ales in diagnosticul prenatal) stabileste sexul genetic si poate detecta anomalii numerice (aneuploidii) cromozomiale.

Principiul acestei metode este hibridizarea (legarea) prin complementaritate a unei sonde de ADN cu o anumita regiune a unui cromozom. Sonda de ADN este in prealabil marcata cu ajutorul unui fluorocrom, ceea ce o face vizibila la microscopul cu fluorescenta. Astfel, se stabileste prezenta sau absenta secventei de ADN de interes (corespunzatoare sondei), numarul de copii ale secventei respective si pozitia pe un anumit cromozom.

Exista mai multe tipuri de sonde, in functie de tipul de anomalie cromozomiala suspicionata:

* Sonde specifice unui locus, pentru identificarea deletiilor sau duplicatiilor submicroscopice (care nu sunt vizibile utilizand cariotipul conventional). Absenta semnalului fluorescent corespunzator sondei pe un anumit cromozom, inseamna deletia (absenta) zonei respective. Aparitia a doua semnale diferite  corespunzatoare sondei, indica o microduplicatie. Aceste sonde sunt folosite si pentru identificarea punctelor de ruptura cromozomiale in cazul translocatiilor (anomalii de structura care presupun un schimb de fragmente intre doi sau mai multi cromozomi).

Astfel de sonde pot fi utile in diagnosticarea sindroamelor produse prin microdeletii sau microduplicatii cromozomiale: Williams, Beckwith-Wiedemann, Prader-Willi, Angelman, velo-cardio-facial (Di George), cat-eye etc. Fenotipul acestor sindroame include dismorfie faciala, retard mental si diverse malformatii.

* Sondele centromerice au rol in identificarea unui anumit cromozom si/sau detectarea anomaliilor numerice ale cromozomului respectiv.
* Sondele telomerice permit diagnosticarea microdeletiilor sau altor rearanjamente criptice.
* Sonde subtelomerice
* Sondele specifice unui cromozom permit “colorarea” intregului cromozom sau doar a unei regiuni. Prin colorarea diferita a doi sau mai multi cromozomi se pot identifica mici rearanjamente in care acestia sunt implicati.

In concluzie, FISH-ul metafazic aduce in plus fata de cariotip sau de FISH-ul interfazic detalii despre anomaliile de structura ale cromozomilor. Intrucat aceasta metoda presupune ca prima etapa de lucru, obtinerea unor culturi celulare (limfocite din sange periferic sau amniocite recoltate prin amniocenteza in saptamanile 15-17 de sarcina), intervalul minim pentru diagnostic este de doua saptamani.