Revista Medicina Materno Fetala
Cautare: Cauta articole medicina
Abonare: Abonare articole medicina ginecologie
Centrul Medical Promed System
Articole medicina reproducere asistata
Articole inseminare in vitro

Ultimele articole


Partener oficial

Articole medicina obstetrica si ginecologie
Centrul Medical Promed System
 

Medicina materno-fetala » Diagnostic prenatal

Toxoplasmoza

Toxoplasmoza este o boala care trece de cele mai multe ori neobservata, deoarece nu are simptome specifice, astfel ca evidentierea parazitului se realizeaza de obicei dupa efectuarea unor teste serologice de specialitate.

Virusul rubeolei

Virusul rubeolei este un virus ARN cu puterea teratogena remarcata in mijlocul secolului trecut si care reprezinta un pericol atunci cind afecteaza o gravida in primul trimistru. Se transmite respirator (rubeola dobindita), sau transplacentar (rubeola congenitala).

Citomegalovirus (CMV)

In tarile dezvoltate este cea mai frecventa infectia materno-fetala,aproximativ 3 din 1000 de noi nascuti in UK sunt infectati anual.

Toxoplasma

Este produsa de protozoarul toxoplasma gondi, ovocitele acestui organism gasindu-se in carne cruda si in fecalele de pisica. Gazda definitiva este pisica iar omul si mamifere sunt gazede intermediare. Apare ca primo-infectie, reactivare chistilor de toxoplasma gondi si re-infectie.

Virusul herpes simplex (HSV)

SV, virus ADN, prezinta doua tipuri antigenice diferite: HSV-1 care determina de regula herpesul oral si HSV-2 considerat a fi cauza herpesului genital.

Parvovirus

Din familia parvovirusurilor (virusuri ADN) numai unul este patogen pentru om. Calea de transmitere este respiratorie iar contagiozitatea este mare.

HIV

HIV, virus ADN din familia Retroviridae, cu doua serotipuri diferite: HIV 1 si HIV 2 se transmite pe cale parenterala (transfuzii, manevre medicale invazive cu instrumente contaminate cu singe, toxicomani), cale sexuala (hetero sau homosexuala) si cale verticala (materno- fetala).

VHB

Desi utila ar fi testarea tuturor gravidelor pentru Ag Hbs (exista o mare incidenta a purtatorilor sanatosi de Ag Hbs), necesara ar fi efectuarea testarilor in special pentru gravidele cu risc crescut: femei cu multiple antecedente chirurgicale, transfuzii, hemodialize, tratamente injectabile, personal medical.

Brucella

Bruceloza este o boala infectioasa umana si animala determinata de bacterii din genul Brucella cu speciile Brucella melitens (la capre si oi), Brucella abortus (la bovine) si Brucella suis (la porcine).

Listeria monocitogenes

Listeria monocitogenes(LM) bacil Gram negative, mic are 5 serotipuri diferite,dintre care cele mai frecvent implicate in patologia umana sunt tipurile 1 si 4b.Rezervorul natural il reprezinta mediul exterior(sol,apa,plante) de unde omul se poate infecta,de obicei pe cale digestiva.

Virusul varicelo-zosterian

VZV, virus ADN din familia herpes virusurilor are ca sursa de infectie bolnavi cu varicela care sunt contagiosi in special prin secretiile nazofaringiene si mai putin prin continutul veziculelor.

Virusul urlian (oreionul)

Oreionul, boala infectioasa a copilariei cu evolutie benigna, este produsa de un virus ARN cu mare tropism pentru glandele salivare, pancreas, gonade si SNC. Incidenta complicatiilor si mortalitate este similara cu cea de la nongravide.

Virusul rujeolei

Rujeola (pojarul) este produsa de un paramixovirus, foarte fragil in mediu extern, avand ca poarta de intrare mucoasa nazala, orofaringiana si conjuctivala.

Sarcina si bolile tromboembolice

Bolile tromboembolice reprezinta o cauza importanta de mortalitate materna si patologie fetala. Trombembolismul fatal este prima cauza de mortalitate materna in Statele Unite,Elvetia ,Marea Britanie.

Avortul habitual

Avortul habitual (AH) este intalnit la 1 din 100-200 femei si riscul creste cu fiecare sarcina pierduta (12% la prima sarcina pierduta, 24% dupa o sarcina pierduta si 32% dupa 2 sarcini pierdute)
AH se defineste ca succesiunea a 3 avorturi spontane neintercalate de nasteri.

Indicatiile aminocentezei

Indicatiile amniocentezei

Punctia cavitatii amniotice – amniocenteza este folosita in diagnosticul prenatal al bolilor genetice.
Starea de sanatate si de maturizare a fatului poate fi apreciata prin dozarea markerilor amniotici.

Anomaliile cantitatii de lichid amniotic

Anomaliile cantitatii de lichid amniotic

1. in exces - sunt secundare unei: - patologii fetale malformative
- patologii materne
2. oligoamnios: prin scaderea diurezei fetale